donderdag, 25 juli 2024

Werking van uw auto aircosysteem

In de meeste voertuigen is airconditioning tegenwoordig standaard. Als de buitenlucht zomerse temperaturen bereikt zullen velen de airco inschakelen om een koeler interieur te verkrijgen. Maar wat doet een airco nu precies? En hoe gaat dit in zijn werk?


Werking auto airco in stappen

Een airco is een ingewikkeld systeem. Het koudemiddel (R134A) wordt door de pomp, die door de motor wordt aangedreven, rondgepompt. Het gasvormige koudemiddel wordt door de pomp samengeperst in een condensor, zodat de druk en temperatuur stijgen. Deze condensor is een warmtewisselaar, het koudemiddel wordt hier afgekoeld, waardoor het condenseert en vloeibaar wordt.

 

Dit vloeibare koudemiddel gaat naar de verdamper, waar het koudemiddel gasvormig wordt. Voor dit verdampen is warmte nodig. Deze warmte wordt aan de omgeving onttrokken. Hierdoor koelt de verdamper af en de langsstromende lucht naar het interieur daalt. Het koudemiddel gaat vervolgens gasvormig weer terug naar de pomp, waar de cyclus opnieuw begint.

 

Een praktisch en simpel voorbeeld

Pak een bus deodorant, spuit het van dichtbij op je hand en het zal koud aanvoelen. Het is echter niet de deodorant welke koud is, maar het onttrekken van de warmte uit je huid welke de deodorant nodig heeft om te verdampen.


De verdamper is de bron van de verontreiniging

In de verdamper vindt verdamping van het koudemiddel plaats, waarvoor warmte noodzakelijk is. Deze warmte wordt onttrokken aan de behuizing van de verdamper, waardoor deze sterk afkoelt. De aangezogen lucht wordt door de koellamellen van de verdamper geleid, waarbij het vocht uit de relatief warme lucht condenseert en de lucht afkoelt. Deze vochtige omgeving is een ideale leefomgeving voor de ontwikkeling van micro-organismen zoals bacteriën, gisten en schimmels. Bij het inschakelen van de airco worden deze samen met de koude lucht de auto ingeblazen en kan er een zeer onaangename lucht in de auto worden verspreid.

 

 


Hier vindt U ons

 Nu ook onze occasions
op deze website!